Els beneficis dels Parcs de Salut dels nostres centres

07-02-2022

Ja fa uns mesos que tenim en marxa els Parcs de Salut a tres centres de la Fundació Ramon Noguera amb l’objectiu de fomentar la pràctica esportiva entre les persones amb discapacitat com a font de salut i benestar. En Cesc Massó, tècnic de l’àrea de salut i activitat física de la fundació, ens explica com treure el màxim profit a aquestes instal·lacions.

“Existeixen moltes maneres d’entrenar, tantes com la infinitat de moviments que és capaç de fer tota persona. Cada moviment que fem s’associa amb un objectiu determinat, amb un gest en particular, i a vegades sense pensar-ho. Tanmateix, cada objectiu pot servir per millorar els moviments que necessitem per completar el nostre dia a dia. Des d’ajupir-nos amb facilitat a allargar el braç per agafar quelcom en alçada, o simplement ser el màxim de funcionals possible; en definitiva, precisar una ajuda o un suport el més tard possible.

Perquè la persona sigui el més autònoma possible, ha d’exercitar d’alguna manera el seu cos. Tenim a la nostra disposició infinitat d’exercicis, molts sistemes d’entrenament i molts espais per poder aconseguir millorar les nostres qualitats físiques bàsiques. Ens cal treballar i, sempre, amb l’assessorament de professionals, a totes les edats i situacions, la resistència, la força, la flexibilitat i la velocitat.

A la Fundació s’ha implementat el recurs de maquinària per a fer exercici físic, un total de 7 màquines per cada espai, concretament al centre ocupacional Montilivi i a les residències de Sarrià i de Fontajau. Aquestes màquines estan pensades i dissenyades per exercitar i desenvolupar totes les qualitats físiques bàsiques, però accentuant els treballs de força i resistència, sobretot.

Hi ha unes màquines per treballar la musculatura més gran del nostre cos, d’altres per treballar la mobilitat articular i unes altres per treballar a nivell cardiorespiratori.

Pel què fa a les màquines relacionades amb el treball de força, cal destacar que són màquines on la força que s’ha de realitzar és la proporcional al pes de la persona que la utilitza. En aquest moment de força, cal diferenciar el primer moment d’esforç (força concèntrica) amb el segon moment d’esforç, el de retorn a la posició inicial (força excèntrica). Aquest primer moment de força és innat, i el 95% dels usuaris poden realitzar-lo. El segon moment és el que més ens interessa, la força excèntrica. Aquest tipus de força és la que hem d’aprendre a treballar per controlar, perquè les adaptacions musculars i les millores siguin significatives.

No menys important és la planificació i programació de la sessió d’entrenament. El professional ha de regular el volum, en quant a sèries i repeticions, i la intensitat d’esforç per aconseguir adaptacions. Aquestes màquines, situades en un entorn saludable, ens permeten incrementar intensitats mitjançant la creativitat, aplicar sistemes d’entrenaments per aconseguir objectius relacionats amb la pèrdua de pes, amb la rehabilitació, amb una millor longevitat, i fins i tot d’alliberament de tensions. En definitiva, les opcions que ens donen podrien ser infinites, només cal pensar bé les fites i posar-se a entrenar.”

Les màquines dels parcs de salut són un recurs molt interessant al que cal mostrar-li seguretat, respecte i energia, ja que serà la millor manera de construir un benestar físic, mental i social.”

Els Parcs de Salut han rebut el suport de la Fundació “la Caixa” que ha aportat 20.000 euros per al projecte a través de CaixaBank.

    

Entrades relacionades: