Un nou enfocament al Servei d'Orientació i Ocupació de la Fundació

18-03-2025

La Sandra Mustera, responsable del Servei d’Orientació, Ocupació i Formació (SOO) de la Fundació, fa 15 que treballa amb nosaltres.

Durant aquests anys, la Sandra ha estat una peça clau en la creació i gestió de projectes que permeten a les persones formar-se i trobar oportunitats laborals per millorar la seva qualitat de vida. Si voleu conèixer la seva experiència, seguiu llegint!

1. Com vas entrar a formar part de la Fundació?

Un dia vaig acompanyar a una amiga que tenia una entrevista aquí a la Fundació i la noia que feia les entrevistes em va dir “i a tu, no t’agradaria també treballar aquí?”.
Com que no sé dir que no (riu), li vaig dir que si i al cap de dos dies em van trucar per començar a treballar a una de les llars. Han sigut 15 anys molt intensos però amb molts i molts aprenentatges.

2. Quins serveis ofereix el Servei d'Orientació i Ocupació (SOO) de la Fundació?
 
Generem oportunitats d’acompanyament, formació i inserció laboral. Atenem la individualitat i característiques de cada persona, duen a terme accions de suport personalitzades per aconseguir i mantenir un lloc de treball, ja sigui a l’empresa ordinària o en un Centre Especial de Treball.

Tenim tres eixos d’acompanyament: l’orientació i seguiment, la formació i la inserció.

3. Quins són els reptes més comuns que enfronteu al servei?
 
Integrar laboralment a persones amb discapacitat intel·lectual comporta diversos reptes que requereixen estratègies adequades. El principal és l’estigma i percepcions errònies cap al col·lectiu, que sovint en dificulten la contractació.

Encara tenim molta feina en sensibilitzar i demostrar les competències, habilitats i valor que poden aportar les persones amb discapacitat intel·lectual a una empresa.

4. Com funciona el procés de suport a la cerca de feina i la preparació per a l'ocupació?

Quan una nova persona entra al Servei d'Orientació i Ocupació (SOO), valorem tots els factors relacionats amb la inserció: formació, experiència laboral i competències. Així detectem les necessitats i el grau d’ocupabilitat de la persona. Això ens permet dissenyar un Pla d’Intervenció personalitzat per millorar les opcions laborals de cada individu a l’empresa ordinària.

5. Quines estratègies utilitzeu per facilitar la integració laboral i la retenció de feina?

Quan la persona comença a treballar, el nostre acompanyament es manté. Especialment durant el procés d’adaptació i aprenentatge, present a totes les feines.

Quan una persona troba feina activem activem el Treball amb Suport pactat amb cada individu. Aquest s’adapta a les necessitats i característiques del lloc de feina, promovent el desenvolupament personal i professional independent.

6. Quines aliances teniu al territori amb empreses o altres organitzacions?

Disposem d’una base de dades de més de 100 empreses que aposten pels nostres projectes. Tenim aliances amb empreses locals, cambres de comerç, associacions empresarials, així com també convenis amb institucions educatives i altres entitats socials de l’àmbit públic.
Per nosaltres, el factor clau en la relació amb el teixit empresarial és establir una relació de confiança entre l’empresa i l’entitat en totes les fases del procés

7. Ens pots explicar algun fet del que estigueu especialment orgulloses?

Destacaria tres moments: la primera inserció del Centre Especial de Treball a empresa ordinària, el primer programa SIOAS i quan vam obrir les noves aules formatives del SOO a Indústria 16.

8. Com veus el Servei d'Orientació i Ocupació de la Fundació d’aquí 5 anys?

El veig continuant sent un servei de referència al territori i atenent a persones amb discapacitat intel·lectual que necessiten un acompanyament en l’àmbit social, personal i laboral.

8 coses sobre la Sandra...

· Un llibre: La noia de la perla, de Tracy Chevalier.
· Un lloc: El mar a l'hivern.
· Una pel·lícula: Everest.
· Una afició: Estar amb la meva filla.
· Un somni per complir: viatjar a l'Àfrica.
· Un personatge amb qui sopar: Salvador Dalí. M'ho passaria bé... no? (riu).
· Un plat: Les patates fregides amb costelló i salsitxes de la meva mare.
· Un lema personal: A la vida tot és actitud.

/ /

Entrades relacionades: