ConfiPla: la importància de la salut i l’activitat física durant el confinament

20-09-2021

El projecte ConfiPla és una iniciativa que va sorgir durant el confinament de l’any 2020 per la Covid19. Des de l’àrea de Salut i Activitat Física, coordinada per Cesc Massó, teníem molt clar que les persones usuàries dels nostres serveis havien de seguir fent exercici físic durant el confinament, potser encara més que mai, i per això es va desenvolupar aquest projecte.

Quan parlem de ConfiPla fem referència a tres nivells d’actuació:

• Activitat física presencial amb les persones usuàries de les residències

A les residències de Sarrià i Fontajau es va seguir fent activitat física gairebé com sempre ja que, malgrat no poder sortir dels centres, els espais dels quals disposem són òptims i això ens va permetre seguir amb el programa habitual.

• Càpsules d’activitat física

Vam gravar unes càpsules d’activitat física en format de vídeo, amb les quals, mitjançant la música, desglossàvem cada cançó i hi implementàvem exercici planificat i programat, adaptat a les persones usuàries. Cada cançó estava pensada per treballar aspectes de l’exercici que portàvem treballant prèviament al confinament, d’aquesta manera els usuaris podien treballar quelcom que ja tenien integrat.

Aquest treball va quedar registrat i utilitzable a través de la plataforma audiovisual youtube, d’aquesta manera vam crear un recurs que els usuaris i famílies tenien a la seva disposició sempre que ho volguessin i/o necessitessin.

• Activitat física on line amb els usuaris de les llars

Amb l’activitat física a les llars és on ens vam haver de reinventar perquè els usuaris estaven confinats i era impossible fer-ho de manera presencial. Gràcies a les noves tecnologies i una mica d’imaginació i esforç vam organitzar tota l’activitat física dels usuaris de les llar telemàticament.

Vam fer una programació setmanal on, grups de cinc persones de diferents llars i amb nivells el més homogenis possible, es connectaven i realitzaven la sessió online. Cada llar tenia penjada la programació i cadascú es connectava a l’hora que se li assignava. El contingut de cada sessió es composava d’escalfament d’inici, una part principal i una tornada a la calma. La intensitat i el volum s’adaptava segons el nivell dels usuaris.

Aquests tres nivells d’intervenció ens han permès seguir mantenint durant el confinament un bon nivell d’activitat física on, més que mai, l’exercici ha estat un recurs bàsic per a reforçar el nostre sistema immunològic.

Com a punts forts del projecte destacaríem que qualsevol lloc és bo per fer exercici, si és programat, planificat i adaptat, i que les persones usuàries han après a utilitzar les noves tecnologies.

Com a punts febles, com totes les tecnologies, sovint donen problemes en quan a connexió. Generalment funciona bé, però pot haver-hi algun dia que el retard en la comunicació sigui un contratemps. A més, el problema de no estar in situ sovint impedeix poder rectificar com ens agradaria.

Com a conclusió final val a dir que no hi ha excuses que valguin a l’hora de fer activitat física, ni tan sols un confinament com el què hem viscut perquè, com tothom sap: “Mens sana in corpore sano”.

El projecte ConfiPla està subvencionat per DIPSALUT.

 

Entrades relacionades: