EQUALvet és un projecte Erasmus+ finançat per la Unió Europea i desenvolupat per un consorci de 6 entitats europees, entre elles la Fundació Ramon Noguera, que té com a objectiu el crear un programa de formació professional per a persones amb discapacitat intel·lectual en tres àmbits professionals: neteja, ajudant de jardineria i assistent de cuina.
El projecte EQUALvet es va iniciar el gener del 2019 i finalitzarà aquest 2022. Actualment, estem arribant a la tercera i última fase del projecte i, en aquest sentit, estem desenvolupant una de les últimes activitats previstes: una formació professional d'assistent de cuina, en la qual participen 10 persones. Aquesta formació va començar el 14 de març i té una durada de 4 mesos aproximadament. De fet, son 220 hores de formació teòrico-pràctic i, a continuació, els alumnes podran fer 80 hores de pràctiquen en empreses del mercat ordinari. En aquesta formació es tractaran continguts com l'organització i gestió d'una cuina, la higiene i la seguretat en el treball, coordinació de la cuina amb altres equips i la preparació d'aliments com sopes, plats de carn, de peix, preparació de verdures i de postres. La formació s'acabarà fent èmfasi en les tècniques per desenvolupar una recerca activa de feina en el sector.
En definitiva, la finalitat del projecte EQUALvet és ajudar les persones a desenvolupar les seves habilitats i aptituds, així com la seva integració social i professional, fomentant la igualtat i la participació en activitats integrades que inclouen, entre d'altres, orientació, consultoria, monitorització i pràctiques laborals en empreses. Aquests processos s'examinen i es completen amb la metodologia de treball de suport, que contribueix a l'adaptació social i laboral dels treballadors amb discapacitat intel·lectual a l'hora de trobar feina al lliure mercat en condicions similars a la resta de treballadors.
Durant els tres anys que ha durat el projecte EQUALvet, el programa de formació ha complert tots els requisits necessaris que demanen les agències d’acreditació per a poder dur a terme la certificació de les habilitats i competències professionals dels participants. Tant la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat com el pilar europeu de drets socials promouen els drets rellevants per a la igualtat d'oportunitats i l'accés al mercat de treball i a l'educació, la formació i l'aprenentatge al llarg de la vida. Per aquest motiu, EQUALvet, basat en les “Directrius europees per a la validació de l'aprenentatge no formal i informal” del CEDEFOP, ha desenvolupat un esquema de formació i certificació en les tres professions esmentades i, finalment, oferirà un informe de recomanacions polítiques per començar a col·laborar amb les agències nacionals d'acreditació.