L'Anna Girbent fent hidroteràpia amb un infant

Activitats terapèutiques per a infants: Hidroteràpia

26-07-2017

Autora: Anna Girbent, fisioterapeuta del CDIAP. Article publicat a la Revista FRN 2017.

Les fisioterapeutes del CDIAP tenim la gran sort de poder combinar el treball que fem a l’aula de psicomotricitat amb el que fem en el medi aquàtic ja que, tant el CDIAP de Salt com el de Girona, disposen d’una piscina. Les dimensions de la piscina permeten que hi càpiguen dos adults i un infant. La temperatura de l’aigua és agradable, pel què l’infant tolera còmodament una sessió d’uns 30 o 45 minuts, depenent de l’edat i resistència del nen.

La hidroteràpia és una activitat terapèutica que afavoreix el desenvolupament psicomotor mitjançant l’acció de l’aigua. Aprofitem les propietats físiques de l’aigua (temperatura, resistència, medi desgravat) per a ajudar-nos a assolir els objectius terapèutics que ens marquem per a cada infant, conjuntament amb els pares.

Per a la majoria de persones, estar submergit dins l’aigua, sol ser una experiència agradable. Tot i així, per tal que l’infant tingui una bona adaptació, és essencial presentar-li aquest nou medi de manera prudent i progressiva, per tal que se senti segur.

Quan comencem a treballar amb un infant dins la piscina, el subjectem entre els nostres braços, ben en contacte amb el nostre cos. A mesura que el veiem més confiat, podem separar-lo més de nosaltres. També podem ajudar-nos d’elements de suport com els xurros i d’estímuls auditius i visuals mitjançant objectes flotants a l’aigua.

La posició de les nostres mans donarà una informació a l’infant, que reforçarà les reaccions d’adreçament del cos. Volem aconseguir i millorar el control postural del cap i del tronc mitjançant balancejos del nen en totes direccions per tal que hagi d’equilibrar la posició del seu cos. Al principi subjectem l’infant amb les nostres mans des de sota les seves axil·les, però a mesura que el seu control postural va millorant, la nostra subjecció se situarà més avall, per implicar més la musculatura del tronc, pelvis i extremitats inferiors. També podem moure les extremitats superiors i inferiors de l’infant dins l’aigua per tal que les hagi d’estabilitzar i així millorar la força i control proximal de les mateixes.

Pensem que qualsevol infant podria beneficiar-se del treball dins la piscina, però sobretot hi ha casos en els que, per a nosaltres, el medi aquàtic és un gran aliat. Per exemple, nens que tenen mala tolerància a estar panxa avall al terra, dins de l’aigua solen acceptar millor aquesta posició; nens que presenten dificultats de moviment importants, dins de l’aigua tenen més llibertat i facilitat per moure’s; nens que presenten poca atenció i dispersió important dins de l’aula de psicomotricitat, a l’aigua busquen la nostra ajuda per sentir-se segurs; nens que estan començant a posar-se drets i ja toquen de peus a terra, dins de la piscina s’estimula la marxa i es millora el seu equilibri. També, quan arriba el bon temps, i les famílies van a la piscina o a la platja amb els seus fills, aprofitem per donar-los pautes de quin pot ser un bon maneig de l’infant dins l’aigua, per tal que puguin seguir treballant fora del CDIAP els objectius terapèutics plantejats. Donem molta importància a poder donar estratègies a les famílies al llarg de tota l’atenció que reben els infants al CDIAP.

Cada vegada més, es parla de la importància de la vida prenatal, naixement i primers anys de vida. Tocar, abraçar i parlar als nostres bebès millorarà el desenvolupament psicomotor i el creixement. Dins el medi aquàtic, a través del contacte pell a pell, podrem dedicar a l’infant un temps d’exclusivitat. Es fomentarà el vincle afectiu i podrem transmetre’ls confiança i seguretat, per arribar a una entesa que ens acompanyarà tota la vida. És per això que volem animar a tots els pares i professionals que posin en pràctica aquesta experiència tan bonica!

Article publicat a la Revista Anual de la Fundació Ramon Noguera 2017. Llegir més articles: REVISTA FRN 2017

Si vols donar suport a projectes com aquest, fes-te AMIC DE LA FUNDACIÓ

cdiap, atenció precoç / /

Entrades relacionades: