Sobre l'ampliació de concerts de places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual

29-04-2022

Des de la Fundació Ramon Noguera, avui hem tingut el plaer de rebre la visita d’un equip de TV3, en motiu de l’anunci que ha fet el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya en relació a l’ampliació dels concerts de places de residència per a persones amb discapacitat intel·lectual.

L’equip de periodistes ha pogut visitar la nostra residència de Fontajau (Girona) i, per a nosaltres, ha estat una oportunitat per poder-los traslladar les nostres inquietuds en relació a aquest tema i, concretament, hem pogut fer èmfasi en dos aspectes que creiem fonamentals:

En primer lloc, el fet que disposem de places lliures d’acolliment residencial i, tanmateix, existeix la paradoxa que hi ha persones que requereixen d’aquests serveis i no tenen plaça. Necessitem, doncs, que el departament proveeixi de finançament a les entitats per a l’accés d’aquestes persones a les places que, a dia d’avui, estan disponibles.

En segon lloc, també hem pogut comunicar que estem davant d’un col·lectiu molt vulnerable, i no ens podem permetre no planificar els suports que necessitaran al llarg de la seva vida. És rellevant posar de manifest que parlem de drets i serveis que estan reconeguts a la cartera de serveis del Departament de Drets Social de la Generalitat de Catalunya.

Pensem que calen polítiques de col·laboració amb les entitats del territori, en aquest cas, les entitats del tercer sector social no lucratiu com a operadors clau en els serveis d’atenció a persones. En aquest sentit, cal una col·laboració entre administració, entitats i famílies per avançar en la necessària planificació de les necessitats futures de les persones amb discapacitat intel·lectual.

En aquest sentit, volem recordar que nosaltres tenim prevista la construcció d’una nova residència de 30 places amb una projecció d’obertura per al 2024 a Sant Daniel (Girona), com un equipament que ha de donar resposta a aquestes necessitats de creixement en relació a les places d’acolliment residencial.

Podreu veure la nostra intervenció en relació aquí, minut 21 segon 50:

Entrades relacionades: