A les residències es desenvolupen una sèrie d'activitats a les quals anomenem "itineraris" amb l'objectiu de potenciar les diferents capacitats i habilitats de les persones, sempre tenint en compte les seves preferències.
Una de les activitats que es porten a terme és la de l'experimentació dels sentits i, avui parlem concretament de l'experimentació cromàtica mitjançant una taula de llum. Aquest és un itinerari molt nou que s'ha començat fa uns dies i que es porta a terme un cop per setmana amb un grup de persones usuàries de la residència Fontajau de Girona.
La taula de llum és un recurs ideal per a l’experimentació cromàtica perquè és una superfície amb una base lluminosa que permet poder experimentar de forma sensorial. La llum atrau de manera natural i transforma els materials donant-los-hi una nova dimensió.
És un recurs que pertany a l’enfoc educatiu Reggio Emilia, una pedagogia que reconeix la persona com a protagonista i amb la capacitat de crear el seu propi aprenentatge promogut per la seva curiositat, motivació i imaginació.
Els materials que utilitzem per a treballar amb la taula de llum són diversos: des de papers translúcids que es poden superposar, barreja de pintures, sorra, plomes de colors, peces magnètiques, arròs, etc.
Alguns dels beneficis del treball de la taula de llum són:
- Augmenta la curiositat
- Permet potenciar la concentració i l’atenció
- Permet la manipulació de diferents textures
- Afavoreix el joc lliure i la imaginació
- Permet l’estimulació sensorial a través de l'experimentació de diferents sentits
- Es crea un espai especial que afavoreix la relaxació