Girona ha acollit aquest dijous el balanç i la presentació del llibre del projecte Easy Cooking d’Erasmus+
La Fundació Ramon Noguera està participant els darrers mesos en un projecte europeu per elaborar un llibre de cuina fàcil per a persones amb discapacitat intel·lectual i un manual per a formadors. La iniciativa, que engloba sis entitats més de Grècia, Irlanda del Nord i Portugal, es va iniciar el setembre del 2017 i acabarà al proper agost. El projecte Easy Cooking està inclòs en l’Erasmus+, el programa de la Unió Europa que dona suport a l'educació, formació, joventut i esport al continent.
El balanç del projecte global d’Erasmus+ Easy Cooking ha tingut lloc aquest dijous al matí a Girona, a La Rosaleda Jardí Degustació, on s’ha aprofitat per presentar el llibre de receptes. Montse Aulinas, tècnica d’Innovació de la Fundació Ramon Noguera, ha explicat que “aquest projecte millora l’autonomia dels usuaris i provoca un canvi d’hàbits en l’alimentació, enfocada a una dieta saludable. Els participants del projecte han après a cuina i ho han pogut aplicar en el seu dia a dia”. Aulinas ha afegit que l’entitat gironina vol ser “una referent en innovació social, per això treballem amb partners a escala europea i internacional amb l’objectiu d’assolir millores en la qualitat de vida de les persones que atenem”.
L’objectiu principal d’Easy Cooking ha estat coproduir un llibre de receptes de cuina fàcil i millorar l’autonomia i els hàbits saludables de les persones amb discapacitat intel·lectual a través de sessions de formació de cuina senzilla i cultiu d’aliments a petita escala. S’ha fet recerca de receptes dels diferents països participants amb criteris de dieta saludable, menjar tradicional, productes ecològics, de proximitat i identitat cultural. El llibre de cuina, format per 10 receptes tradicionals de Grècia, Portugal, Irlanda del Nord i Catalunya, és una eina útil per a totes aquelles persones amb dificultats en la lectura o de parla, i també per a les nouvingudes que encara no coneixen l’idioma, que els agrada cuinar o en volen aprendre. El manual del formador explica de forma detallada com implementar els seminaris (tant de cuina com d’agricultura), amb informació i coneixements de cada matèria.
El projecte ha estat creat i validat pels usuaris de les entitats que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual, juntament amb els seus equips de formació i suport.
Protagonisme de la Fundació Ramon Noguera
La Fundació Ramon Noguera hi ha participat en punts com la implementació de metodologies d’aprenentatge (anàlisi de tasques i de lectura senzilla) en l’àmbit de la cuina fàcil i del cultiu ecològic del dia a dia. A més, ha estat present en les quatre reunions realitzades (a Girona, Atenes, Lousa i Belfast); ha coorganitzat la formació de formadors a Girona i ha impartit els seminaris de cuina i agricultura.
La Fundació Ramon Noguera hi ha format part amb entitats de Grècia (VTC Margarita, coordinador del projecte; Organization Earth, E.PSY.ME i Universitat d’Harokopeio), d’Irlanda del Nord (Orchardville Society) i de Portugal (ARCIL). Aquest projecte, titulat Desenvolupament d’un llibre de cuina de lectura fàcil per part de persones amb discapacitat intel·lectual, ha comptat amb un pressupost total de 225.690 €, cofinançat per la UE i distribuït al consorci d’aquestes set entitats. Els resultats estaran disponibles properament al web del projecte www.easycooking.team.
Easy Cooking Cook Book
Si us interessa, us podeu descarregar el llibre a la web del projecte, des del següent enllaç. Hi ha versió en català, castellà, anglès, grec i, properament, portuguès.