Ma. Assumpció Pifarré i Salvi Amagat

Acord entre la Fundació Ramon Noguera i les Religioses Benedictines del Monestir de Sant Daniel per impulsar un projecte d’acolliment residencial a Girona

06-11-2020
Es tracta d’un projecte de caràcter social i patrimonial que atendrà les necessitats de places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual

La Fundació Ramon Noguera i les Religioses Benedictines del Monestir de Sant Daniel de Girona han signat un acord per impulsar un projecte d’acolliment residencial que atendrà les necessitats presents i futures de persones amb discapacitat intel·lectual i s’ubicarà a Girona. Per un costat, aquest conveni representa una iniciativa de present i futur que dona resposta a una necessitat social real d’acolliment residencial, aportant solucions per atendre de manera integral les persones amb discapacitat intel·lectual. Per l’altre, es configura com un projecte patrimonial d’àmbit català, ja que aquest acord és una oportunitat per contribuir a la sostenibilitat de la comunitat religiosa Benedictina de Girona i una forma de viabilitat per preservar el patrimoni cultural mil·lenari del propi Monestir de Sant Daniel.

L’acord signat avui preveu que la Fundació Ramon Noguera disposarà d’un espai en una zona annexa al Monestir per a materialitzar el projecte i construir-hi una residència de 30 places que anirà destinada a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual i està valorada amb una previsió d’inversió inicial de 2.750.000 €. La disposició d’aquest espai s’efectuarà a través d’una concessió d’un dret de superfície per als propers 49 anys i pel qual l’entitat social col·laborarà amb la comunitat monàstica de Religioses Benedictines mitjançant una aportació econòmica.

La Fundació Ramon Noguera, entitat social gironina amb una trajectòria de 55 anys, realitza regularment estudis sobre necessitats per poder planificar i preveure equipaments i serveis a mig i llarg termini per al territori. En aquest sentit, l’entitat té identificada la necessitat que, en els propers anys, caldrà proveir de noves places d’acolliment per atendre persones amb discapacitat intel·lectual que, per diferents motius, principalment per situació d’orfenesa, envelliment prematur i/o afectacions greus, no podran viure als seus domicilis perquè les seves famílies no se’n podran fer càrrec.

El projecte ha de donar resposta a aquestes necessitats reals i, per donar viabilitat a la iniciativa, cal aconseguir finançament per a la inversió inicial de construcció i equipament. Salvi Amagat, president de la Fundació Ramon Noguera, destaca la importància d’un projecte que dona resposta a necessitats socials concretes i explica que “s’ha recorregut un llarg camí per arribar a aquest decisiu acord i ara caldrà treballar per traçar aliances i fer realitat aquest equipament residencial. Tenim l’oportunitat d’impulsar un gran projecte d’àmbit gironí, en el sentit més ampli, i estem convençuts que trobarem la col·laboració, la sinèrgia i l’empatia de les administracions públiques i d’organitzacions privades per fer-ne possible la viabilitat”. El projecte d’acolliment residencial al Monestir de Sant Daniel s’ha presentat i té el vist-i-plau de les administracions locals i autonòmiques, que en valoren la seva rendibilitat futura a través del seu impacte social, cultural i patrimonial. La Fundació Ramon Noguera compta actualment amb 130 places d’acolliment residencial distribuïdes en diferents nuclis residencials situats a Girona, Sarrià de Ter, Cassà de la Selva i Llagostera.

Les Religioses Benedictines del Monestir de Sant Daniel són una comunitat religiosa amb una llarga tradició d’acolliment i és en aquest sentit que el projecte de residència de la Fundació Ramon Noguera encaixa perfectament amb els seus valors. Maria Assumpció Pifarré, priora del Monestir, afirma que “és una satisfacció per a nosaltres col·laborar en un projecte on l’acollida benedictina té aquesta dimensió social”.

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, subratlla que “en moments tant complicats com els actuals un projecte així és possible perquè tots remem plegats amb un únic objectiu: ajuntament, bisbat, fundació, i també els agents privats que aportaran els recursos econòmics necessaris per poder-ho tirar endavant. És un projecte de ciutat”. Francesc Pardo, bisbe de Girona, comenta que “és una molt bona decisió” i destaca que “s’uneixen la caritat, l’hospitalitat i l’amor eclesial del monestir amb l’amor social per les persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Ramon Noguera”.

Sobre el Monestir de Sant Daniel i la Fundació Ramon Noguera

El Monestir de Sant Daniel acull una comunitat de religioses benedictines des de fa més de 1.000 anys. El silenci, la pregària, el treball i l’acollida són els pilars sobre els quals s’organitza la vida al Monestir, a l’entorn privilegiat de la Vall de Sant Daniel. El patrimoni arquitectònic i artístic del Monestir té un notable valor i la comunitat treballa per a la seva conservació, coneixement i difusió.

La Fundació Ramon Noguera és una entitat d’iniciativa social no lucrativa dedicada a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies a Girona i comarca del Gironès. La seva missió està centrada en garantir la qualitat de vida d’aquestes persones i els seus valors estan fonamentats en el compromís amb les persones a través d’una atenció integral i propera al territori.

Entrades relacionades: