El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) del Gironès de la Fundació Ramon Noguera participa en un projecte de recerca juntament amb la Universitat de Girona i quatre CDIAP més: CDIAP Fundació Oreig (Palamós), CDIAP Integra Garrotxa (Olot), CDIAP Pla de l’Estany (Banyoles) i CDIAP Tris-Tras (Vic). El projecte, que es va iniciar el mes de març de 2021, tindrà una durada de 12 mesos.
L’interès del projecte se centra en l’estudi de les afectacions de l’ús de les pantalles en el desenvolupament dels infants atesos en aquests centres. Aquesta recerca es durà a terme amb la participació voluntària d’unes 500 famílies d’infants d’edats compreses entre els 18 i els 36 mesos, que inicien l’atenció en els respectius CDIAP i que presenten com a motiu de consulta retard de llenguatge, dificultats conductuals, problemes en els hàbits relacionats amb l’alimentació, el son i el control d’esfínters, retard motriu i dificultats en la relació i la comunicació.
L’objectiu de l’estudi és determinar els trastorns del llenguatge en els infants originats per la sobreexposició a les pantalles. Darrerament, els CDIAP han comprovat com s’han accentuat els problemes de llenguatge en els infants que atenen i això s’atribueix a una possible sobreexposició i major ús de les pantalles, sobretot, des que es va iniciar la pandèmia.
Les noves tecnologies aporten molts beneficis i són molt útils, i ho han estat especialment en els moments de confinament. No obstant, l’ús dels dispositius en pantalles no està recomanat per a totes les edats. La majoria d’experts coincideixen a afirmar que de 0 a 3 anys no s’hauria de fer ús d’aquests dispositius i, a partir dels 3 anys, fer-ne un control acurat. És per això que els professionals dels CDIAP aconsellen a les famílies allunyar els seus fills del contacte amb els dispositius, almenys fins els 3 anys. Els resultats d’aquest projecte permetran buscar solucions i fer pedagogia per conscienciar-ne la població.
Relació parental com a font de desenvolupament
Es fonamental afavorir el desenvolupament dels infants a partir de l’estimulació amb la relació parental. Les pantalles estant substituint moments de relació entre pares i fills. Cada vegada hi ha més infants i d’edats més precoces, que passen massa hores davant les pantalles. Algunes de les rutines establertes, com podrien ser explicar un conte o cantar cançons passen a ser implantades a través d’una pantalla, cosa que fa perdre la relació i el vincle adequat entre progenitor i infant.
També hi ha molts casos detectats en què els infants aprenen l’adquisició dels diferents hàbits d’autonomia com ara l’alimentació o el control d’esfínters mitjançant les pantalles. Mengen o es distreuen amb el mòbil, s’asseuen a l’orinal amb algun dispositiu o van a dormir amb alguna pantalla.
Els professionals d’atenció a la infància recomanen reflexionar sobre quin ús en fan els infants i nosaltres com adults i prendre consciència de la repercussió que pot implicar la sobreexposició. Els pares han d’observar i posar limitacions en relació a l’ús de les pantalles als seus fills i cal incidir en fomentar la relació pares-fills mitjançant els jocs lliures que estimulin la imaginació i la capacitat de resoldre situacions.
Sobre els CDIAP
Els CDIAP són centres especialitzats en el desenvolupament dels infants durant la primera infància i realitzen un conjunt d’actuacions assistencials i preventives adreçades als infants de 0 a 6 anys i a les seves famílies, les quals consulten davant un trastorn o un possible trastorn del desenvolupament o es troben en una situació de risc de patir-ne. Intervenen en les dificultats de criança que puguin alterar el procés de creixement, presten també suport als professionals externs que es relacionen amb la primera infància i promouen la prevenció, la detecció i la formació i l’assessorament a les famílies. Des de la Fundació Ramon Noguera, gestionem el CDIAP del Gironès, que dona cobertura a la població de Girona, Salt, Sarrià, Quart, Vilablareix, Aiguaviva, Bescanó, Sant Gregori, Canet d'Adri i Sant Martí de Llémena.
Foto de Niños creado por freepik - www.freepik.es