...

IV Jornada de l'Associació Clúster Èxit Girona

20-11-2016

El tercer sector gironí dedicat a l'economia social que s'agrupa en el Clúster Èxit va defensar la importància de la inserció laboral i el dret de les entitats a escollir de quina manera volen ser representades en una jornada que va tenir lloc el 18 de novembre sota el nom de "El binomi Representativitat-Realitat del sector de l'especial dificultat a Catalunya". Aquests eixos van centrar la jornada anual de l'associació, que va superar els 150 assistents.

Nou entitats gironines integren el Clúster Èxit, que es va crear com a associació amb l'objectiu de fer més fort i competitiu el sector de l'economia social del Gironès i la zona urbana de Girona. Els seus membres són les fundacions Fundació Drissa, Fundació Ramon Noguera, Ecosol, Astrid 21, Els Joncs, Tresc, Fundació Onyar-La Selva, EI Brot i Mifas. Sota el paraigües d'aquesta associació hi ha centres especials de treball i empreses d'inserció que s'adrecen a persones amb discapacitat intel·lectual o física, malaltia mental i en risc d'exclusió social. 

Fins al 31 de desembre de 2015, es van atendre 1.795 persones amb risc d'exclusió als serveis laborals de les nou entitats socials del Clúster Èxit; es van formalitzar 880 contractes laborals i es van facturar 15.000.000 euros. Des de l'associació van apuntar que aquestes dades no inclouen ni els professionals de suport en l'àmbit laboral ni altres línies d'acció de les entitats que no tenen a veure amb l'ocupació.

A banda de defensar la inserció laboral, la jornada també va voler oferir un espai de coneixement de qui són i què fan les entitats socials territorials –que són les que desenvolupen l'acció directa amb els usuaris– i les federatives –les responsables de coordinar, representar i defensar els interessos de les organitzacions que treballen sobre el terreny. Un dels temes debatuts ahir, entre d'altres, va ser com fer que les entitats del territori puguin beneficiar-se més de tot allò que es treballa en els nivells superiors.

El programa de la jornada va ser el següent:

9:30h Acte inaugural, a càrrec de Núria Martínez, presidenta del Clúster Èxit

10:00h Taula I. Com volem ser representats? Van intervenir Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, Antonio Guillén, president de la Federació ECOM i Edgard Vinyals, director de l'Associació d'Oci Inclusiu Saräu i membre de la junta de la Federació Salut Mental a Catalunya.

11:45h Taula II. Com es defensa la inserció laboral a Catalunya? Van intervenir Joan Segarra, president de la Confederació, organització empresarial representativa de les entitats no lucratives,Anna Güell, gerent d'ECOSOL, empresa d'economia social de Càritas Diocesana de Girona, Montse Cardona, presidenta de l'Associació Catalana de Treball amb Suport (ACTAS) i Ivón Maritza Henao Arias, presidenta d'Avancem, cooperativa de serveis integrals de neteja i manteniment assistencial.

13:00h Crítica i conclusions, a càrrec de Quim Brugué, catedràtic en Ciència Política i de l'Administració i professor en el grau de Treball Social de la UdG.

14:00h Sessió de cloenda, a càrrec de Glòria Plana, regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme de l'Ajuntament de Girona, i Núria Martínez, presidenta del Clúster Èxit.

Entrades relacionades: