Fundació Ramon Noguera Participa en el Col·loqui 'Cap a la Inclusió Social en l'àmbit Laboral': Reflexions sobre Inclusió Laboral

05-03-2024

Dimecres passat 28 de febrer, la nostra gerent, Pepita Perich, va participar al col·loqui "Cap a la Inclusió Social en l'Àmbit Laboral", organitzat pel Punt Diari en col·laboració amb la Fundació La Caixa. Aquest esdeveniment va reunir experts per a discutir la importància de la inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual o en risc d'exclusió.

Durant la seva intervenció, Pepita Perich va compartir reflexions sobre el significat del treball com un dret fonamental. Es va ressaltar el paper transformador del treball com un espai per demostrar habilitats, relacionar-se i contribuir a la societat.

En un context on les persones amb discapacitat sovint enfronten barreres i estigmes socials, es va posar l'accent en la necessitat de promoure iniciatives inclusives i de suport. Es van esmentar dos tipus d'entorns de treball protegit: les empreses d’inserció i els Centres Especials de Treball (CETs), com a alternatives importants per a la inserció laboral de persones amb dificultats d'accés a l'ocupació.

En particular, es va destacar el paper vital dels Centres Especials de Treball (CETs) com una alternativa crucial per a la inserció laboral de persones amb discapacitat i dificultats especials. Aquests recursos, creats a partir del desplegament normatiu de la LLISMI, ofereixen oportunitats laborals adaptades i un acompanyament integral per a garantir la inclusió i el desenvolupament professional de les persones amb discapacitat.

A més, es va remarcar l'important paper de les administracions a impulsar i promoure projectes socials, així com a promoure la contractació pública responsable i la necessitat que es legisli per preservar el model social català. És fonamental que les administracions donin suport a les organitzacions socials dels territoris. A Catalunya, la xarxa de CETs compta amb més de 220 projectes que proporcionen treball a persones en situació de vulnerabilitat.

D'altra banda, es va ressaltar la necessitat de promoure la contractació pública responsable, reservant contractes per als CETs i EI com a part de la Llei de Contractació Pública. Això implica generar voluntat i compromís per part de les administracions per a afavorir la contractació de persones amb majors dificultats d'accés a l'ocupació.

A la Fundació Ramon Noguera, estem compromesos amb la promoció d'aquestes alternatives i amb la cerca constant de noves oportunitats per a garantir la inclusió laboral de totes les persones, independentment de les seves circumstàncies o capacitats. Creiem fermament en la importància del treball conjunt amb les organitzacions socials arrelades al territori. Els projectes centrats en les persones, que valoren les seves habilitats i estan integrats en els territoris, esdevenen projectes socials d'èxit.

/ /

Entrades relacionades: