Teràpia assistida amb gossos

18-02-2020

La Fundació Ramon Noguera va començar el treball en Teràpia assistida amb gossos l’any 2014 en el Centre Ocupacional Montilivi. L’any 2015 es va continuar en el Centre de Sarrià i en el 2016 s’hi va afegir la Residència Fontajau.

Aquesta activitat, juntament amb d’altres com la d’hidroteràpia i activitat aquàtica, es poden realitzar gràcies al suport que ens brinda DIPSALUT a través de la seva convocatòria d’Intervencions Terapèutiques i Condicions i Estils de Vida.

La Teràpia assistida amb gossos consisteix en utilitzar els gossos com a eina essencial, ja que tenen unes qualitats úniques que ofereixen beneficis en el desenvolupament global de la persona i/o com a auxiliars d’altres teràpies que s’involucren amb intencions terapèutiques.

El gos és una eina al servei del terapeuta, és un estímul perquè la persona es mostri molt més oberta i motivada i, alhora, el terapeuta pugui treballar de forma més eficaç utilitzant l’animal conjuntament amb altres recursos per dur a terme la intervenció terapèutica.

Els beneficis que es poden obtenir amb aquest tipus de teràpia són nombrosos: treballar l’empatia, facilitar la comunicació entre terapeuta i usuari, afavorir la socialització amb la resta del grup, estimulació mental i cognitiva, afavorir la concentració, facilitar el contacte físic, aconseguir beneficis fisiològics, etc.

En relació amb el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual i/o pluridiscapacitat, les àrees que es treballen són l’estimulació sensorial, la coordinació motora, la mobilitat funcional, la concentració, la memòria, la comunicació, les habilitats socials, les habilitats afectives, la motricitat fina i la relaxació. A més, també cal destacar que és un recurs molt engrescador i motivador per a totes les persones.

Entrades relacionades: