Teràpia assistida amb gossos

01-02-2022

Des de la Fundació Ramon Noguera, fa molts anys que treballem amb la teràpia assistida amb gossos, en coordinació amb el CTAC Girona (Centre de Teràpies Assistides amb Cans).

És una teràpia que es treballa amb persones usuàries del Centre d'Atenció Especialitzada, i de les residències de Fontajau i de Sarrià, i es porta a terme un cop cada quinze dies. És una teràpia per la qual es dissenyen programes amb uns objectius específics a treballar de manera personalitzada, per això les sessions son individuals i tenen una durada de 15 minuts.

Aquesta teràpia consisteix en la interacció entre la persona usuària i el gos, animals que són una eina essencial de la teràpia, ja que tenen qualitats úniques i ofereixen beneficis en el desenvolupament global de la persona. El gos és una eina al servei del terapeuta, és un estímul perquè la persona es mostri molt més oberta i motivada i, alhora, el terapeuta pugui treballar de forma més eficaç, utilitzant el gos conjuntament amb altres recursos per dur a terme la intervenció terapèutica. És important saber que, perquè la interacció entre una persona i un animal sigui terapèutica, hi ha de participar el professional referent de la persona. I, alhora, no hem de pretendre que l'animal satisfaci totes les necessitats.

En relació amb el col·lectiu de persones amb discapacitat intel.lectual, les àrees que es treballen amb aquesta teràpia són: l’estimulació sensorial, la coordinació motora, la mobilitat funcional, la concentració, la memòria, la comunicació, les habilitats socials, les habilitats afectives, la motricitat fina i la relaxació .

Què és el CTAC?

El Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC) neix fruit d'anys de treball al món de l'ensinistrament caní i de les teràpies assistides per tal d'aportar a l'entorn els beneficis de la interacció humà animal mitjançant les intervencions assistides amb animals i crear-ne una escola de formació del mètode CTAC. La seva missió és contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant les IAA (Intervencions Assistides amb/per animals).

L'experiència diària d'aquest equip reafirma la premissa que les interaccions assistides amb animals milloren la qualitat de vida de les persones, sempre que es facin seguint unes pautes i un mètode positiu, adequat i fiable. Com a resultat d'una interacció correcta entre la persona i el gos, es poden obtenir els següents beneficis:

· Preventius: treballar la responsabilitat. Sentir-se competent i capaç, etc.
· Físics: regularitat de lactivitat, la rehabilitació física, lestimulació sensorial, etc.
· Socials: treballar les habilitats socials, les pautes de conducta, etc.
· Psicològics: autoestima, atenció, etc.
· Educatius: estimulació cognitiva, joc, etc.

Entrades relacionades: