Entrevista a Lisa Rouvière, responsable de recerca i desenvolupament a l'empresa TreeWater

29-06-2024

 

En la seva darrera visita de control, hem pogut seure amb ella per conèixer millor les qüestions tècniques del projecte i la importància que aquestes accions tenen en la preservació del medi ambient.

1. Ara que fa més de 6 mesos que el prototip està en marxa aquí a la Bugaderia, els resultats que heu obtingut són els que havíeu previst?

Sí, tenim bons resultats. Els paràmetres que hem obtingut són els que esperàvem.

Tot i això seguirem fent anàlisis perquè els primers 6 mesos ens han permès fer vàries millores, provar coses. Avui justament he canviat el floculant, que és el líquid que elimina els petits sòlids en suspensió. Hem canviat de marca. Aprofitem per fer millores continues però de moment, sí, els resultats que hem obtingut són molt bons.

2. Quins són els principals reptes amb els que us heu trobat? Com els heu solucionat?

El principal problema que hem trobat és la distància. Perquè nosaltres som a França, no podem ser sempre aquí per resoldre petits problemes que apareixen. Això requereix més temps de manteniment del que pensàvem, ja que anem fent millores constantment. Per sort, en Fran s’encarrega des d’aquí del prototip i això ens ajuda molt.

L’altre inconvenient son les aturades que hi ha, perquè quan es para la instal·lació perquè són vacances o hi ha un problema tècnic pot haver-hi un desenvolupament bacterià quan l’aigua s’estanca. Però ja ho tenim solucionat això. Ara hem establert uns protocols per quan hem d’aturar-lo i després tornar a posar el prototip en marxa.

3. Quins projectes o recerca esteu duent a terme actualment a TreeWater que puguin tenir un impacte significatiu en la preservació del medi ambient?

Som un equip molt divers i no tots treballen en tots els projectes. Però justament el tema de les bugaderies és molt interessant perquè n’hi ha un munt a tot arreu.

Utilitzen molta aigua i detergents i, per tant, contaminants. Alguns dels contaminants també poden estar a la roba, com per exemple si rentem la roba dels treballadors. Així doncs, la tecnologia que en aquest cas desenvolupem evita que tots aquests contaminants vagin a la planta de tractament d'aigües residuals.

També tenim un projecte d'electro-oxidació, que és un procés d'oxidació avançada. Una mica com aquest, però sense productes químics, per dir-ho d'alguna manera. Ens interessa treballar per trobar una solució pels mal anomenats “contaminants eterns”, que són molt difícils de degradar.

4. Com podem frenar la ràpida evolució del canvi climàtic?

Cal intentar limitar la contaminació a la font, és a dir, limitar tots els productes químics. Com a científics, podem intentar crear productes que siguin fàcilment degradables a la natura i que no contaminin massa.

Al mateix temps cal tenir cura del que comprem i consumim, el nostre paper com a consumidors és realment important.

5. Quin creus que serà el futur del tractament de l’aigua? Hi ha alguna tecnologia emergent que sembli prometedora?

Penso que mai trobarem una tecnologia miraculosa que permetrà degradar tots els contaminants. Cal buscar tecnologies que siguin destructives, és a dir, que destrueixin els contaminants en lloc de simplement separar-los, com l’osmosi inversa.

En tot cas, serà la combinació de diferents tecnologies el que ens permetrà fer aquestes millores. Una única tecnologia per tractar tots els tipus d’aigua no és possible, i encara menys una única solució per a tots els contaminants.

6. Com pot contribuir la química a la lluita contra la contaminació dels oceans, especialment en el cas dels plàstics i altres contaminants persistents?

La química pot jugar un paper important en aquest àmbit, doncs cal intentar degradar aquests contaminants al màxim, però també utilitzar materials que siguin biodegradables. Hem de seguir investigant per trobar la combinació de tecnologies que ens permetin fer-ho.

7. Segons la vostra experiència, quines mesures haurien de prendre empreses com la nostra per promoure la preservació de l'aigua?

Diria que cal impulsar més projectes de reutilització, com el Projecte Life Recyclo que hem desenvolupat conjuntament o bé la tecnologia que vosaltres teniu al Rentat de Cotxes.

S’han d’adaptar les diferents operatives de cada empresa, en la mesura del possible, per a que aquestes tinguin menys impacte sobre el medi ambient. Al mateix temps hem de reduir el consum d’aigua, i recuperar també l’aigua de pluja per utilitzar-la en aplicacions concretes.

/ /

Entrades relacionades: