cartell

Rebooks: recollida, recuperació i venda de llibres com a via d'inserció laboral

14-03-2019

Aquest mes de febrer passat, el Grup Èxit (l'empresa d'inserció de Càritas -Ecosol-, la Fundació Drissa i la Fundació Ramon Noguera) haposat en marxa el projecte REBOOK de reutilització de llibres amb valor social.
Mitjançant la recollida, el reciclatge i la venda de llibres de segona mà és es crea una nova via d'inserció laboral de persones socialment vulnerables.

Com funciona?

Tothom qui vulgui col·laborar amb aquest projecte pot dipositar els llibres que ja no necessita als contenidors vermells d'Ecosol, que mantenen el seu ús original (recollida de roba) però quer ara també serveixen per aquesta finalitat. Actualment se superen els 80 contenidors repartits en 28 municipis. Uns adhesius indiquen que, a més de peces de vestir, també s'hi poden deixar obres literàries o de qualsevol altre tipus.

Posteriorment, Ecosol els entrega al centre ocupacional de la Fundació Ramon Noguera, que s'encarrega de valorar-los i de classificar-los. El següent pas el porten a terme des de la Fundació Drissa, on persones del servei prelaboral n'efectuen el registre informàtic, que servirà per a l'últim pas: la venda dels llibres.

Punts de venda:

La venda, a preus molt econòmics, es farà des de 3 punts de les pròpies entitats:

- Taller Degustació lafundació (C/Indústria 22 · F. Ramon Noguera)

- botiga Biodrissa (C/Ciutadans · F. Drissa)

- Bar Cafeteria El Coro (Sarrià de Ter · Ecosol) 

En una primera fase del projecte, que s'allargarà fins al juny, els títols només es vendran en  aquests establiments, tot i que hi ha la previsió que a finals d'any també es puguin comercialitzar online. Aquest és un dels potencials de Rebook perquè enllaça amb un web internacional i perquè el 65% de les vendes es fan per Internet. De fet, el projecte va lligat a una xarxa internacional que s'origina en l'entitat d'Israel Shekulo Tov, i s'articula a partir d'un programa informàtic creat per a aquesta finalitat, que els socis gironins han traduït al català i que permet catalogar, fer seguiment i vendre els llibres de segona mà. 

Aquesta iniciativa social complementa les que les tres entitats ja tenen en funcionament, tot encaixant en la línia d'activitats sostenibles i que donen oportunitats a les persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica.

Per ara, el projecte dona feina a tres persones: una per augmentar la periodicitat del buidatge dels contenidors i dues per classificar i distribuir els llibres; però també en preparara sis més, en el sentit de dotar-les de les competències professionals adequades. En conjunt, el projecte –que té el suport de l'Obra Social La Caixa– formarà 35 persones vinculades als programes de les tres entitats socials que l'impulsen.

Entrades relacionades: