Més de 50% dels alumnes dels cursos ocupacionals del programa Incorpora s’ha inserit al món laboral

24-11-2022

Avui, el Clúster Èxit, associació gironina del sector de l’economia social, ha fet entrega dels diplomes de les actuacions formatives que impulsa a través del programa Incorpora de la Fundació “la Caixa”. Durant l’acte d’entrega, protagonitzat per les persones acreditades que hi han intervingut activament, s’han donat a conèixer els resultats principals d’aquesta última edició. Aquest any han participat en el programa un total de 46 persones, el 91% de les quals ha finalitzat la formació amb acreditació i el 34% s’ha inserit laboralment en alguna de les empreses col·laboradores i estan oberts diferents processos de selecció que permetran més insercions. De total de l’alumnat, 39 persones han fet pràctiques laborals.

La jornada d’aquest any, que ha tingut lloc a l’auditori de Support-Girona, ha comptat amb la intervenció de Josep Pugès, director d'Operacions de La Fageda que ha pronunciat la conferència Automatització versus ocupabilitat. Tot seguit, després d’un espai de debat, alumnes dels cursos han donat pas al lliurament dels premis Incorpora, amb els quals les entitats d’El Clúster Èxit reconeixen la tasca de les empreses participants. Aquest any han rebut aquest reconeixement les empreses Escubedo, Ingesan, Maria Gay, Rigau i Toni Pons. El guardó es un reposa llibres és obra de Ceràmiques Marcó
Els ‘Punts de Formació Incorpora’ són una iniciativa pionera de formació adaptada als col·lectius amb dificultats especials que permet una formació qualificada i capacitada per a la millora de l’ocupabilitat i per al desenvolupament d’una activitat laboral.

Els Punts de Formació volen ser una peça fonamental que ajudi a consolidar a persones en risc d’exclusió social i dificultats especials (trastorn mental sever i discapacitat intel·lectual) en els llocs de treball i garanteixi una rendibilitat de les persones inserides.

En el darrer any, s’han desenvolupat tres àmbits de formació: Operacions bàsiques de cuina, Operacions auxiliars de magatzem i Auxiliar de venda i atenció al client. Segons l’enquesta de satisfacció realitzada per les entitats docents als alumnes, set de cada deu valora molt positivament l’acció formativa amb l’empresa i considera que les pràctiques els han ajudat a millorar el seu desenvolupament personal, a recuperar la confiança i a trobar feina.

Durant l’acte, un cop més, s’ha posat de manifest la necessitat de generar més aliances amb el sec-tor empresarial per poder seguir treballant per a la inserció laboral de les persones amb especials dificultats. Aquest any han estat onze les empreses contractants.
La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del president d’El Clúster Èxit, Albert Carbonell, i la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi que ha fet també de conductora de l’acte.

L’associació Clúster Èxit, més de 2.000 persones usuàries

El Clúster Èxit Girona és una associació sense ànim de lucre, creada a l’any 2012 per set entitats de l’àmbit de l’economia social, amb l’objectiu d’enfortir el sector de la inserció laboral de les persones amb especials dificultats en el territori del Gironès - Zona Urbana de Girona. Les entitats integrants són: Fundació Mas Xirgu (Grup Ramon Noguera), Fundació Tresc, Fundació Síndrome de Down Girona i Comarques, Astrid 21, Grup Mifas, Ecosol (empresa d’inserció de Càritas) i Fundació Drissa.

En el seu conjunt, el Clúster Èxit manté 15 serveis orientats a la inserció laboral, que inclouen cen-tres especials de treball, empreses d’inserció, serveis integrals d'orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental (SIOAS) i serveis prelaborals per a la l’adquisició de competències. En total acull més de 2.000 persones amb especials dificultats, que són ateses per més d’un centenar de professionals de suport. La seva activitat global genera uns ingressos de més de 14 milions d’euros, dels quals un 71% procedeix de l’activitat empresarial de les entitats.

Entrades relacionades: