Formació

Treballem dia a dia per Capacitar les persones i Inserir-les al Món Laboral

24-10-2018

Article de la Revista FRN nº5 del 2018

TERESA LÓPEZ Responsable del servei d’Orientació i Ocupació del Grup Fundació Ramon Noguera

El servei d’Orientació i Ocupació és un servei d’assessorament i suport a la persona amb discapacitat intel·lectual durant el seu procés d’inserció laboral. S’ofereix des d’un enfocament integral d’acompanyament en el treball, tant a l’entorn de Centre Especial de Treball, com al d’empresa ordinària.

Treballem des de diferents nivells amb l’objectiu de construir un futur laboral per a les persones a les que atenem. Tenim diferents línies d’actuació en funció de la situació de cada persona usuària del servei:

· Suport a treballadors del Centre Especial de Treball: Els hi donem suport individualitzat a l’activitat professional, atenem les seves inquietuds i propostes de millora, vetllem per aconseguir majors nivells d’autonomia, per estimular la seva implicació, impulsar la presa de decisions. Vetllem pel desenvolupament integral de la persona, fomentem el seu autoconeixement, i reforç de la seva autoestima amb l’objectiu de preparar a la persona per a treballar a l’empresa ordinària. En el moment que la persona se sent preparada i motivada per iniciar el procés de recerca de feina a una empresa ordinària, activem el servei d’orientació i assessorament en la recerca de feina.

· Suport a usuaris del servei d’orientació i assessorament en la recerca de feina: Es tracta d’un servei obert a totes les persones amb discapacitat intel·lectual, treballin o no al Centre Especial de Treball. Es treballa de forma individualitzada l’orientació professional de la persona usuària, fent un primer estudi de realitats (Realitat personal – què sé fer?, realitat laboral – Què haig de fer? i realitat vocacional – Què vull fer?). A partir d’aquí, l’usuari defineix el seu objectiu professional i pacta amb l’orientador l’itinerari a seguir. En aquest itinerari treballem l’autoconeixement, els aprenentatges d’hàbits, les habilitats laborals i socials, la formació tècnica necessària per a assolir l’objectiu professional, els compromisos, la responsabilitat i implicació, etc. En definitiva proporcionem les eines per tal que pugui assolir el seu objectiu personal i professional.

En el moment que la persona usuària del servei ja està preparada per inserir-se a l’empresa ordinària, iniciem el procés de recerca activa de feina. En aquesta fase, li assignem un tècnic d’inserció laboral que vetlla per la seva candidatura a les diferents ofertes. Li dona suport en l’elaboració del seu currículum, suport en les diferents vies de publicació d’ofertes, suport en com superar entrevistes laborals, i seguiment de tot el seu procés fins a la seva incorporació a l’empresa ordinària.

· Suport a usuaris incorporats a l’empresa ordinària – Treball amb Suport: Es tracta d’un servei dirigit a les persones que han aconseguit iniciar un contracte laboral en una empresa ordinària. Aquest suport és un treball conjunt entre empresa, treballador i el servei per tal d’aconseguir l’èxit de la inserció. Una experiència d’èxit seria la que hem viscut aquest any amb la incorporació d’un treballador del nostre Centre Especial de Treball a l’empresa Pàrquing Eiximenis S.A. que va apostar, sens dubte, per contractar l’Arcadi. Gràcies a empreses que aposten pels valors socials podrem continuar treballant perquè cada dia siguin més les persones que poden incorporar-se a un entorn no protegit.

......................................................

Article publicat a la Revista Anual de la Fundació Ramon Noguera 2018. Llegir més articles: REVISTA FRN

Si vols donar suport als nostres projectes, fes-te AMIC DE LA FUNDACIÓ

Entrades relacionades: