Article d'opinió sobre el model català d'entitats d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual

21-11-2018

Les entitats que atenem a persones amb discapacitat intel·lectual tenim reptes molt importants en aquests moments. Un d’ells és tan rellevant que pot posar en risc la  continuïtat del nostre model social català d’entitats d’iniciativa social sense ànim de lucre amb més de 50 anys d’història, arrelades al territori i orientades clarament a la millora de la qualitat de vida d’aquestes persones.

El marc legislatiu que reguli la prestació dels serveis socials d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual és determinant per blindar o bé donar via lliure a l’entrada d’empreses mercantils com a prestadores d’aquests serveis.

Des de la Fundació Ramon Noguera apostem decididament per legislar en el sentit que siguin les entitats sense afany de lucre les prestadores d’aquests serveis. Aquesta aposta es fonamenta, bàsicament, en el fet que, per nosaltres, no és lícit fer lucre amb l’atenció a persones en situació de vulnerabilitat, així com també a que entitats com la nostra portem molt de temps prestant aquests serveis des de la proximitat, la solidaritat, l’atenció centrada i integral a la persona buscant donar atenció en tots aquelles aspectes que intervenen en la seva qualitat de vida. 

Entre tots, societat i administració, vàrem iniciar un model de serveis d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual partint de la beneficència i amb molt treball i esforç es va avançar en drets legislatius i de reconeixement social fins arribar a  aconseguir un model d'èxit català amb una important  xarxa d’operadors socials. Pensem que en cap cas podem fer passes enrere i hem de ser capaços de garantir aquest model social en el futur.

Moltes entitats de Catalunya portem des dels inicis atenent aquestes persones amb vocació de servei públic perquè la nostra missió es precisament vetllar pel seu benestar tot contribuint a una societat més solidària i inclusiva. Entitats com la nostra són patrimoni de tots i aquest patrimoni s’ha de cuidar i preservar per poder seguir atenent amb la màxima qualitat a les persones.

 

Pepita Perich, Directora Gerent de la Fundació Ramon Noguera

Entrades relacionades: