Participem a la jornada de Turisme Inclusiu del Patronat de Turisme Costa Brava Girona

20-04-2021

La setmana passada, la Yolanda García, psicòloga de la Fundació Ramon Noguera, va participar com a ponent a la jornada de formació “Turisme inclusiu: atenció turística per a tothom”, organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, dins del Programa Formació 360º. També hi van participar com a ponents: Josep Planiol (MIFAS), Sara Garcia, viatgera amb discapacitat auditiva, Isaac Padrós (Multicapacitats) i Roger Mandri (Associació ACBEA submarinisme emocional).

L’objectiu de la jornada era explicar com hauria de ser la recepció i el tracte de clients amb diversitat funcional per part de les persones que treballen en l’atenció al públic al sector turístic.

En aquest sentit, voldríem destacar la intervenció de la Yolanda com a professional de la nostra entitat amb molts anys d’experiència en el Programa de Lleure i Esport, un programa que inclou activitats de turisme. La seva presentació es va enfocar a explicar quins aspectes s’han de tenir en compte quan les empreses i entitats del sector turístic es troben amb clients que presenten algun tipus de discapacitat intel·lectual.

Va començar la intervenció amb la presentació de la fundació i, a continuació, es va centrar en el programa de Lleure i Esport i l’experiència que tenim en el paper de turistes / viatgers quan anem a cases de colònies, quan organitzem viatges, o quin tracte tenim amb les oficines de turisme i agències de viatge. També va haver-hi espai per explicar alguna anècdota dels viatges. El més interessant és la idea final en la qual va fer èmfasi: sigui com sigui la manera de viatjar o de gaudir de l’oci o del lleure, és bàsic tractar les persones amb discapacitat intel·lectual com a persones adultes que necessiten, simplement, diferents tipus de suports. Per això és important no infantilitzar-les, no estigmatitzar-les, assegurar-nos que han comprès el missatge que els hi donem i, en definitiva, tractar-los com a ciutadans amb tots els seus drets. Hem de centrar-nos en els “suports” que la persona necessita per a poder tenir un bon funcionament en la seva vida diària i, en definitiva, per ser el màxim d’autònoma possible.

Podeu seguir tota la jornada aquí:

Entrades relacionades: