La Nit del Voluntariat premia el projecte: El Carrilet, jardí de tots els infants

29-11-2017

El divendres passat, 24 de novembre, va tenir lloc la 12a Nit del Voluntariat a Girona al pavelló Municipal d’Esports de Fontajau. Un dels premis de la nit se'l va emportar el nostre projecte "El Carrilet, el jardí de tots els infants".

"El Carrilet, el jardí de tots els infants"

Aquest projecte pilot neix per la detecció d’una mancança de places d’escola bressol per a nens de 0 a 3 anys amb una alta discapacitat a la comarca del Gironès i la resta de la província de Girona. Pretén, doncs, cobrir la necessitat d’escolaritzar els infants amb altes discapacitats, en un context d’escola bressol ordinària, posant en funcionament una Unitat Especialitzada d’atenció inclusiva amb els recursos humans i materials necessaris, dins d’una escola bressol pública ordinària, que actuï com una unitat especialitzada per a tots els infants de 0-3 anys de la província de Girona amb altes discapacitats.

El projecte pilot s'està portant a terme a l'Escola Bressol El Carrilet de Salt i en aquests moments l’aula especialitzada disposa de 5 infants en horari de 9 a 13h, però la previsió és que augmenti a 8 infants a jornada complerta.

Els objectius generals d’atenció són comuns a tots els infants: la preservació del seu benestar físic i emocional, el descobriment d’un mateix i de l’entorn, el desenvolupament de l’autonomia, allò que veritablement cal diferenciar és l’atenció més individualitzada i especialitzada i els suports a nivell tècnic més específics que requereixen els infants amb pluridiscapacitats.

  • - Facilitar l’atenció i la inclusió d’infants amb altes necessitats educatives especials a l’escola bressol ordinària.

  • - Oferir als infants, tant als que tenen necessitats educatives específiques com els que no en tenen, una experiència vital de col·laboració, en la que tots i cadascun d’ells, aprenen i en la que tothom valora i respecte a l’altre.

  • - Possibilitar la participació dels infants amb pluridiscapacitats de les activitats que es porten a terme a l’escola bressol juntament amb tots els infants, compartint espais i activitats.

A banda dels professionals especialistes dedicats a la consecució d'aquests objectius (l'equip de professionals d’educació ordinària i l'equip interdisciplinari format per professionals de la salut i de la pedagogia especialitzada) hi ha un projecte específicament de voluntariat per a activitats més concretes. Preveiem tenir 6 voluntaris que participarien en les sortides escolars. Tenint en compte que aquest projecte promou la inclusió dels infants, cada dijous està previst que tots els infants facin sortides per l’entorn i calen voluntaris que puguin acompanyar i ajudar a aquests infants. Aquestes persones seran voluntaris de la UDG i hauran de complir uns requisits molt concrets. Està previst també que en aquelles activitats conjuntes que es facin fora de l’aula i que comparteixin amb la resta d’infants de l’escola, aquests voluntaris puguin ajudar-los. Per tal que aquest projecte sigui plenament inclusiu és vital comptar amb els voluntaris que com sempre són un capital humà indispensable i enormement generós.

La Nit del Voluntariat

Des de la Fundació Ramon Noguera, agraïm aquest premi i animem a la Federació Catalana de Voluntariat Social a continuar amb aquesta tasca tan necessària i fonamental al nostre sector. I felicitar-los per l'èxit de la 12a. Nit del Voluntariat. 

A banda del lliurament de premis, el programa de l'esdeveniment va incloure una projecció sobre experiències del voluntariat, una actuació teatral a càrrec de Joan Segalés, actor i membre fundador de la companyia Vol Ras, l'actuació del Cor Gospel Girona, sota la direcció de Xavier Thió i un bufet lliure cuinat per laFundació Càtering (servei de càtering de la Fundació Ramon Noguera) i servit pel grup de joves del projecte Ksameu de Figueres i joves del Casal dels Infants de Salt

Alhora, qui ho desitjava, podia col·laborar amb el Gran Recapte d’Aliments en benefici de la Fundació Banc dels Aliments de les Comarques Gironines.

 

Entrades relacionades: