Trobada d'Iura i Allem

Iura i Allem, associacions de Girona i Lleida, es reuneixen a la Fundació Ramon Noguera

11-03-2020

L’associació Iura, formada per 10 entitats gironines en defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, i la Federació Allem, que agrupa a 17 entitats lleidatanes, es van reunir el 6 de març a la Fundació Ramon Noguera, a Girona, per compartir experiències i debatre sobre els principals reptes del sector de la discapacitat. Durant la trobada van parlar del model de centres especials de treball, la millora del seu finançament i la mercantilització dels serveis d’atenció a les persones.

Referent als centres especials de treball es va coincidir en la defensa del model català de treball protegit de les persones amb discapacitat i especials dificultats, i en la necessitat de revisar-lo seguint les recomanacions del Llibre Blanc. Aquest document, elaborat per l’escola de negocis IESE amb la col·laboració de Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (DINCAT) i AMMFEINA Salut Mental Catalunya, tracta sobre la formació, ocupació i treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats. En aquest sentit es demana un finançament adequat per al treball d’aquest col·lectiu i recuperar l’aportació per les inversions als centres especials de treball socials.

Des de les entitats dels territoris de Girona i Lleida es demana un pla urgent que contempli una actualització i increment del pressupost pels serveis d’atenció a persones amb discapacitat, que ha d’anar en paral·lel a la revisió del Pla Estratègic del Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, entenent que són dos processos diferents.

En tercer lloc, davant d’una sèrie de canvis legislatius, des del sector de la discapacitat intel·lectual demanen una llei d’acció concertada per la prestació dels serveis socials públics per la discapacitat. L’objectiu és regular que aquests serveis siguin prestats per les entitats d’iniciativa social sense ànim de lucre i que eviti l’entrada d’empreses de caràcter mercantil que es lucrin amb els serveis per la discapacitat. Tot i que és una demanda del sector i del compromís del Govern de la Generalitat, aquesta llei encara no ha s’ha tractat al Parlament de Catalunya. Iura es va reunir, al setembre passat a Barcelona, amb Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, per demanar el compromís de la Generalitat de Catalunya en afers que afecten el sector de la discapacitat intel·lectual.

Les entitats agrupades a Iura i Allem son sòcies de DINCAT i Associació Empresarial i els seus representants són membres de les juntes directives de la federativa catalana. Les dues entitats reforcen a les comarques gironines i lleidatanes les reivindicacions de les persones amb discapacitat intel·lectual representades per DINCAT.

Iura vetlla per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les seves famílies i es va crear l’estiu del 2019 per consolidar-se com a entitat de referència a les comarques gironines. Les entitats sense ànim de lucre que hi formen part són les següents: Fundació Ramon Noguera i Fundació Astrid 21 de Girona i Fundació Els Joncs de Sarrià de Ter (Gironès); Fundació Altem de Figueres (Alt Empordà); Fundació Vimar de Palamós (Baix Empordà); Fundació Aspronis de Blanes i l’Associació Montseny Guilleries d’Arbúcies (la Selva); l’Associació Integra d’Olot (Garrotxa); Fundació Tallers de la Cerdanya de Puigcerdà (Cerdanya); i Fundació MAP de Ripoll (Ripollès).

Iura, que significa dret en llatí, té com a objectius assumir la representació institucional a la província de Girona per col·laborar amb l’administració en el diagnòstic de les necessitats, la planificació i l’avaluació dels serveis. La intenció és exercir d’interlocutor amb l’administració territorial en la defensa de les persones i sumar-se a la tasca que fa DINCAT a Catalunya com a entitat de segon nivell que agrupa a les entitats que ofereixen suports a les persones amb discapacitat intel·lectual. L’associació gironina també vol generar opinió pública al territori, informant i assessorant.

La suma de les 10 entitats d’Iura -oberta a acollir-ne més- ocupa a més de 1.000 persones, de les quals la meitat tenen dificultats especials, i atén a més de 2.000 persones en els seus centres d’adults i de nens.

Entrades relacionades: