Entrevista a Susagna Llinas, treballadora d’Atenció Directa a la residencia de Fontajau

23-09-2024

La residència de Fontajau és un dels nuclis d’acolliment que la Fundació té a la ciutat de Girona. En ell es proporcionen diferents intensitats de suport segons les necessitats individuals de cada persona per tal d’oferir-los un entorn el més semblant possible a una llar familiar, promovent sempre la vida independent. La Susagna ens explica la seva experiència treballant-hi.

1.   Com van ser els teus inicis a la Fundació?

Vaig començar a treballar a la Fundació al 2008, en aquell moment a la residència de Sarrià, i he de dir que l’adaptació va ser realment fàcil.

Tot i la falta d’experiència amb aquest grup, de seguida vaig sentir que encaixava bé amb ells. Un any després d’inaugurar-se Fontajau m’hi vaig traslladar i encara hi sóc!

2.   Què fa en el seu dia a dia una treballadora d’atenció directa?

El meu dia a dia consisteix en ajudar a les persones amb tasques diàries a casa seva; com parar la taula, esmorzar, plegar i endreçar els pijames o en el moment de dutxes, entre altres. Fomentant sempre la seva autonomia al màxim.

Completades aquestes tasques ens dediquem a les activitats pactades en els itineraris: sortides en furgoneta, esports al pavelló, visites a la biblioteca, hípica, teràpia amb gossos, etc. Quan hi ha celebracions modifiquem els itineraris per celebrar els esdeveniments, com Sant Jordi. Després tornem al centre per dinar, recollir i netejar, com a qualsevol llar. Alguns fan el cafè, d'altres migdiada o miren el telenotícies. A la tarda seguim amb diverses activitats.

3.    Com s’adapten les activitats i programes dins de la residència per satisfer les necessitats dels residents?

Fa un temps es va implantar la Planificació Centrada en la Persona (PCP). Això vol dir que en base als seus plans de vida adaptem les activitats als seus gustos i desitjos. Per exemple, tenim un usuari que ve del TOM i que té una amiga especial allà; es truquen setmanalment i queden per prendre alguna cosa. Un grup va cada dilluns a la biblioteca i alguns agafen revistes per fer receptes al centre.

4.    Què és el que més t’agrada de la teva feina?

El contacte directe amb els usuaris, estar sempre disponible per a ells. M’agrada ser accessible, creant un vincle autèntic i natural que no es troba a qualsevol feina.

5.    Ens pots explicar alguna anècdota divertida a Fontajau?

Recordo un cap de setmana de Carnestoltes durant la rua del barri. Ens vam disfressar tots iguals per sortir a fer una volta. Llavors una noia de l’organització ens va preguntar quants érem (13) i ens va dir que érem una comparsa, així que ens van fer pujar a la tarima i ens van donar un diploma! Des de i fins a la pandèmia, vam participar-hi cada any.

6.    I algun fet del que estiguis especialment orgullosa?

La vida que hem creat al barri. En arribar-hi vam veure moltes opcions per fer activitats amb els usuaris: el centre cívic, Sant Joan, les festes de Nadal, etc. Junt amb l’equip que hi havia llavors vam començar a participar a moltes activitats i ara, quan no podem assistir a algun acte, els veïns ens porten la xocolata. Aquestes coses fan que ens hi sentim integrats i valorats.

 

 

/ /

Entrades relacionades: