La Fundació Ramon Noguera dedica la nova col·lecció de joies a la ciutat de Girona i al Girona FC
Avui s'ha presentat als mitjans de comunicació la nova col·lecció de joies i complements artesanals de la Fundació Ramon Noguera.
La presentació s'ha fet al centre ocupacional Montilivi de Girona, un dels centres on s'elaboren les peces de la col·lecció, i ha comptat amb la intervenció de Pepita Perich, directora de l'entitat, Mariona Quera, joiera i col·laboradora de la col·lecció, i Delfí Geli, President del Girona FC, club protagonista d'un dels models de la col·lecció.
Les noves col·leccions de joies estan inspirades en elements molt característics de la ciutat de Girona com son el Pont Eiffel, el Call Jueu, el carrer Argenteria, el Girona FC, els quatre rius que travessen la ciutat, l’exposició Temps de Flors i la popular sardana Girona, m’enamora. En total, s’han creat set línies que inclouen 35 peces, entre collarets, penjolls, braçalets, arracades i anells que tenen un cost molt assequible, entre 8 i 12 euros. Les creacions es poden comprar a través de la botiga “online” www.lafundacio.net, a la botiga física de moda i complements de la Fundació, situada a Mas Xirgu, i durant les fires de Sant Narcís de Girona també es podran adquirir a l’estand que l’entitat tindrà a la Fira de Mostres.
Un dels protagonistes d’aquesta temporada és el Girona FC. L’escut i els colors del club, el blanc i el vermell, han inspirat una de les set col·leccions d’aquesta temporada, batejada amb el nom d’Orgull Gironí en al·lusió al lema que des de l’any passat llueix l’equip a la samarreta. Un dels braçalets de la col·lecció és una peça popular simbòlica del Girona FC que costarà només 2 euros. El club gironí és una entitat molt sensibilitzada amb el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual i comparteix amb la Fundació Ramon Noguera un projecte comú d’esport inclusiu, la implicació amb la Lliga Genuine, un campionat de futbol d’abast estatal en el qual hi participen persones amb discapacitat.
La joiera i gemmòloga gironina, Mariona Quera, molt implicada des de fa anys en la creació de joies de la Fundació, ha creat la col·lecció Argenteria inspirant-se en el carrer dels artesans i joiers i on justament s’ubica la joieria Pere Quera, propietat de la família. La joiera ha dissenyat i elaborat una peça minimalista formada per una cadena de plata i un penjoll, també de plata, en forma de llàgrima al centre de la qual hi ha una pedra preciosa. Una peça de la qual se n’han fet tres models: amb topazi blau, amb pedra de quars fumé i amb perla d’aigua dolça. Aquesta creació té un cost de 95 euros.
El carrer Argenteria no és l’únic element del mapa de la ciutat que figura en les noves col·leccions de joies. El Call, un dels barris jueus més ben conservats de tot el món, protagonitza la línia Call Jueu, amb peces que combinen colors terrosos i textures que recorden les pedres i els murs dels costeruts i estrets carrerons.
Un dels ponts més emblemàtics de Girona, el de les Peixateries Velles, també conegut com a Pont de Ferro o Eiffel, construït per l’autor de la Torre Eiffel de Paris, Gustave Eiffel, ha inspirat una altra de les col·leccions de bijuteria. Les peces imiten el joc geomètric de les bigues vermelles de ferro que componen l’estructura del pont i s’hi intercalen peces metàl·liques.
Els quatre rius que travessen la ciutat, el Ter, l’Onyar, el Güell i el Galligants remeten a la col·lecció Quatre Rius, una línia que utilitza materials metàl·lics amb els quals els creadors volen representar la frescor de l’aigua.
Un dels esdeveniments que més turistes porta a al ciutat, l’exposició floral a l’aire lliure Temps de Flors és un altre dels ítems de la nova col·lecció. La integren peces de molts colors i mides, on predominen els elements florals i vegetals.
Finalment, la sardana Girona, m’enamora, composada per Ricard Viladesau i estrenada l’any 1989, inspira la col·lecció més clàssica. Les creacions combinen colors sobris com el blanc i el negre i incorporen un detall de la partitura de la sardana.
El Girona FC ens ha fet un vídeo on podem veure com s'elabora la col·lecció Orgull Gironí