A la Fundació Ramon Noguera busquem constantment noves maneres de combinar formació, inserció laboral i valors socials. Aquest any, un grup d’alumnes del Servei d’Orientació i Ocupació, que participen al Programa d’acompanyament per a la inserció, està implicat en un projecte innovador basat en el desenvolupament de competències bàsiques a través del a creació d’un hort ecològic.
Aprenentatge integral a través de l'agricultura sostenible
El programa, que engloba l’aprenentatge de coneixements bàsics en matèries com la lectoescriptura funcional, habilitats matemàtiques i ciències socials i naturals, ofereix enguany l’oportunitat de treballar totes aquestes àrees a través d’un projecte d’agricultura sostenible.
D’aquesta manera, les persones participants entrenen la seva capacitat lectoescriptora investigant sobre horticultura i sostenibilitat i desenvolupen habilitats matemàtiques fent càlculs en relació als espais de cultiu. També coneixen les dinàmiques del medi natural mitjançant l’observació participant i reflexionen en torn als procediments socials a través de l’ecologia.
Així, aquesta metodologia dinàmica que combina teoria i pràctica, ajuda els joves a enfortir el seu perfil professional i a desenvolupar les competències socials i emocionals necessàries per a una futura inserció en el mercat laboral; tot fomentant el treball en equip i l'autonomia, qualitats molt valorades per les empreses.
Amb aquesta proposta, no només es fomenta l'aprenentatge, sinó que també es crea una plataforma per a la formació pràctica i l'empoderament personal, una eina poderosa per a la construcció d'un futur millor per aquestes persones. A més, creiem important continuar promovent valors com la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, contribuint a la creació d'una comunitat més verda i conscient.
Mirant cap al futur
Des de la Fundació Ramon Noguera continuarem impulsant projectes i iniciatives de col·laboració i innovació per a oferir més oportunitats per a tothom.