L'equip de futbol de la Fundació Ramon Noguera

Com omplir les hores d'oci de forma divertida i saludable

01-04-2015

Què és el Programa de Lleure i Esport?

És un programa format per diferents activitats de lleure i esport que s’ofereix als usuaris adults de la Fundació Ramon Noguera. Durant l'any, es programen activitats de lleure com ara teatre, teràpia amb gossos, sortides mensuals, viatge d’estiu o colònies d’estiu, informàtica, “La Colla”; activitats esportives com ara entrenaments i competicions de futbol sala i bàsquet, i una esquiada de cap de setmana. L'oferta d'activitats es renova anualment.

Quin és l’objectiu del programa?

L’objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant la pràctica dactivitats lúdiques i esportives. Utilitzem el lleure i l’esport com una via més per a la inclusió social i és per aquest motiu que desenvolupem totes les activitat en entorns comunitaris. Cada una des les activitats consta dels recursos materials i humans necessaris per dur-les a terme.

Quines activitats són les que creus que han estat més enriquidores per als usuaris del programa?

De les moltes activitats que fem, pel què fa a lleure, personalment penso que la de teatre és una de les que té més resultats positius, ja que no només treballen la part lúdica, sinó que hi ha una part psicològica, pedagògica i social molt important que es treballa al mateix temps que la lúdica: és teatre terapèutic. D’una manera similar, la teràpia amb gossos també és molt enriquidora, ja que es treballen molts aspectes importants com l’estimulació mental i cognitiva, la concentració o la memòria, i es fa de forma que la persona ho gaudeix a través de la relació amb l’animal.

En el cas de les activitats esportives, el torneig Mediterranean International CUP (MIC Integra) en el qual participen els jugadors de l’equip de futbol, també és molt bonic, ja que a part de fer esport, també es treballen molts altres valors i s’ho passen molt bé.

Quina experiència destacaries?

Destacaria el viatge d’estiu. És una activitat molt maca, on un grup reduït de nois i noies de la fundació van a una destinació de viatge durant 5 dies. Normalment, cada any solen participar-hi els mateixos així que es fa un vincle molt bonic entre ells i també amb els monitors que els acompanyen. Jo els he acompanyat durant els últims sis anys i cada vegada ha estat especial, amb moltes anècdotes per explicar.

Quines entitats col·laboren amb el programa?

Treballem amb diferents entitats com per exemple Escenaris Especials (teatre), ACELL (competicions esportives i vacances), RATIO (vacances), CATC (teràpia amb gossos) i també participem a la lliga de futbol amb equips d’altres entitats socials de la província de Girona com La Fageda, MAP, ASTRES, Junts i Endavant, VIMAR, ALTEM i El Dofí. No obstant, estem oberts a qualsevol altre col·laboració per tal de millorar i compartir experiències.

Què és el que més t’agrada d’aquesta feina?

El que més m’agrada és veure’ls gaudir amb les activitats que fan, i si a sobre serveix per aconseguir uns objectius marcats o per millorar en qualsevol àmbit de la persona, em sento més que satisfeta.

Per què creus que aquest programa és útil i necessari?

És molt necessari ja que millora la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual, contribueix a la inclusió social i afavoreix les relacions interpersonals i l’autodeterminació. I a més a més, i el més important: s’ho passen molt bé!

Entrades relacionades: