La Fundació a la jornada “Europa sobre el terreny: oportunitats dels Fons Europeus a Girona”

10-04-2024

El passat dimecres 8 d’abril, la Marina Molina va participar a la taula rodona “Europa sobre el terreny: oportunitats dels Fons Europeus a Girona” junt amb representants de l’Institut Català de l’Aigua (ICRA) i la Cambra de Comerç de Girona.

L’acte, organitzat pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, va plantejar a totes tres entitats diverses qüestions relacionades amb la seva participació en projectes finançats per fons europeus.

Des de la Fundació, na Marina va parlar de la nostra experiència en aquests programes, als quals participem des de l’any 2012 amb l’inici del programa LIFE.

Projectes socials... i ambientals

L’inici dels projectes finançats amb fons europeus va arribar amb el PROJECTE MINAQUA, que va permetre provar un sistema de reutilització d’aigua al nostre rentat de camions de Montfullà.

Seguint aquesta línia i en el context actual d’emergència per sequera, els darrers dos anys s’ha impulsat un nou programa LIFE des de la Bugaderia de la Fundació, el projecte LIFE Recyclo, en col·laboració amb l’empresa francesa Tree Water, l’ICRA i l’Université de Lyon.

Aquest projecte, que tenia tres objectius principals; la reducció en el consum d’aigua, l’emissió de zero contaminacions i la promoció de bones pràctiques en la gestió de l’aigua, ha dut a terme la primera prova pilot d’un prototip de gestió d’aigües residuals a Catalunya.

Educació i formació

L’aposta de la Fundació per l’aprenentatge i el desenvolupament és palesa. Per aquest motiu s’ha decidit, al llarg dels anys, apostar per la línia de programes europeus educatius i formatius Erasmus+.

Així, s’iniciava al 2019 el projecte EqualVet, destinat a la formació i exercici de les competències tècniques i transversals per a persones amb discapacitat intel·lectual en els sectors de la neteja, cuina i jardineria. Durant els tres anys de durada del mateix, el Grup Fundació Ramon Noguera va col·laborar amb els centres de formació VTC Margarita de i Primavera 85 d’Itàlia i les entitats EASPD i TÜV Hellas de Bèlgica.

Vam també participar als projectes SEIS, centrat en la capacitació en emprenedoria social,  i l’aprenentatge no formal, l’EasyCooking, en el qual es va desenvolupar un llibre de receptes de cuina fàcil.

Finalment també vam impulsar el projecte IN4ALL, on a través de l’activitat física i l’esport i mitjançant l’intercanvi d’experiències, es va impulsar el benestar i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual

Desenvolupament regional: una realitat

A més, es va voler ressaltar les oportunitats que se’ns presenten ara a través de la Generalitat i els fons europeus FEDER de desenvolupament regional, on la Fundació està desenvolupant dins el projecte PECT (Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial) “Girona Sistema Alimentari Sostenible” amb diferents entitats gironines un pla de millora de sostenibilitat econòmica, social i ambiental dels sistemes de producció d’aliments al llarg de tota la cadena de valor de la província de Girona.

Finalment, atesa la creixent necessitat d’habitatges dignes per a persones amb discapacitat intel·lectual estem gestionant un projecte finançat amb fons Next Generation per la construcció d’habitatges residencials.

Tots aquests projectes tenen dos punts centrals en comú, el respecte al territori i la necessitat de donar una millor atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Així doncs, com a organització arrelada al territori i a les persones de Girona i el Gironès,  ens movem més enllà del propi objectiu social, participant en projectes que tenen un impacte positiu en el nostre entorn.

 

 

/ /

Entrades relacionades: