El Programa d'Envelliment Prematur de la Fundació Ramon Noguera

21-08-2024

Finalista als Zero Project Awards

El Programa d’Envelliment Prematur de la Fundació Ramon Noguera és un dels projectes finalistes seleccionats per rebre el premi internacional Zero Project Awards 2025.  Aquest reconeixement internacional destacada les accions i pràctiques més innovadores i efectives per superar les barreres amb les que es troben les persones amb discapacitat intel·lectual a tot el món.

El programa: una resposta a una necessitat urgent

Des de finals de l’any passat, el nostre equip multidisciplinari de suport ha impulsat un nou projecte. Es tracta del Programa d’Envelliment Prematur adreçat a treballadors amb discapacitat intel·lectual majors de 45 anys, que formen part del nostre Centre Especial de Treball (CET).

La iniciativa sorgeix en resposta als resultats d’estudis recents que indiquen que les persones amb discapacitat intel·lectual poden començar a experimentar símptomes d’envelliment a partir dels 40 anys, molt abans que la resta de la població.

L’objectiu del programa és triple: oferir formació, proporcionar eines específiques i garantir un suport adequat per preparar-se per una vellesa saludable. A més, es busca enfortir les xarxes de suport dels participants i promoure’n la participació activa en la comunitat, assegurant que aquestes persones puguin mantenir una vida plena i activa malgrat els reptes associats a l’envelliment prematur.

Les activitats del programa s'han dissenyat de manera consensuada segons els interessos dels 15 primers participants d’enguany. D’entre elles, volem destacar la importància d’una alimentació saludable per tal de prevenir els símptomes de l’envelliment prematur. Durant el programa es promou la planificació d’àpats equilibrats, amb una varietat d’aliments que contribueixin a la salut global de la persona.

Els Plans de Vida que efectuem per a cada persona usuària de la Fundació han sigut el punt que ens ha permès identificar les demandes creixents actuals.

El Programa d'Envelliment Prematur de la Fundació Ramon Noguera no només ofereix solucions a un problema concret, sinó que també posa de manifest la necessitat d’adaptar les polítiques i els serveis a les necessitats específiques de les persones amb discapacitat intel·lectual a mesura que envelleixen. La nostra feina no es limita a l'àmbit local; volem que aquest model pugui ser aplicat en altres entorns i institucions per a beneficiar a un nombre encara més gran de persones.

Reconeixement internacional: els Zero Project Awards

La convocatòria d'enguany es centra en temes d'ocupació inclusiva i en l’ús les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

La feina que hem fet fins ara ha captat l'atenció internacional, i estem orgullosos d'haver quedat entre els 160 finalistes d'un total de 522 candidatures presentades als Zero Project Awards. Aquest premi, que compta amb una gran reputació a nivell mundial, reconeix iniciatives que marquen la diferència en la vida de les persones amb discapacitat intel·lectual, posant en relleu la seva innovació, impacte i capacitat de rèplica.

El futur del programa

Ser finalistes dels Zero Project Awards ens motiva a continuar endavant amb més força i determinació. Per això continuarem treballant per millorar i expandir el programa, amb l’objectiu de crear un entorn on les persones amb discapacitat intel·lectual puguin envellir amb dignitat, autonomia i el suport adequat.

Gràcies a tots els que ens recolzeu i seguiu la nostra tasca, i un agraïment especial als nostres treballadors i treballadores, que ens han ajudat a identificar les necessitats reals i han estat essencials per al desenvolupament d’aquest programa.

/ /

Entrades relacionades: