Història de la Fundació Ramon Noguera
Creació de l’Associació Pro-Minusvàlids Psíquics Àngelus.
Constitució de la Fundació Ramon Noguera com a entitat sense ànim de lucre.
Obertura Rentat de Cotxes.
Obertura Bugaderia.
Obertura Rentat de Camions al Polígon de Montfullà.
Constitució del Grup Fundació Ramon Noguera com a entitat que engloba les tres fundacions que en formen part: la Fundació Montilivi, especialitzada en l’àrea social, la Fundació Mas Xirgu, especialitzada en l’àrea socio-laboral i la Fundació Ramon Noguera, eix principal dels serveis transversals de l’entitat.
Obertura Showroom.
Obertura STO Llagostera.
Obertura Taller Degustació.
Obertura La Rosaleda.
Incorporació de la Fundació Onyar La Selva al Grup Fundació Ramon Noguera.
Nou obrador Aliments Onyar
Ramon Noguera i Sabater
La història de la nostra entitat rau en la figura de Ramon Noguera i Sabater (Girona, 1911-2000). Químic i empresari gironí, va tenir una destacada contribució a l’àmbit social del territori i va formar part del consistori municipal de Girona representant el terç familiar des del 1957 fins a 1964.
La seva aptitud empresarial el va portar a crear vàries empreses a Girona, la més important de les quals va ser CADIE S.A., reconeguda per la fabricació i comercialització a tot l’estat de productes com el Mistol.
Del seu matrimoni amb Elvira Hosta Pujol van néixer 2 fills i 3 filles, una de les quals tenia discapacitat intel·lectual. Aquest fet el va dur a tenir-hi una dedicació molt especial i la seva entrega va desembocar en la creació, l’any 1965, de l’Associació Pro-Minusvàlids Psíquics Àngelus, avui en dia el Grup Fundació Ramon Noguera.
Hem recorregut un llarg camí
L’Associació Àngelus va ser la primera associació de famílies constituïda a la província de Girona i va promoure la formació d’altres associacions arreu del territori gironí. Durant les primeres dècades d’activitat, entre els 60 i el 1995, l’associació se sostenia per la beneficència.
L’enfocament pioner i la visió innovadora de Ramon Noguera van impulsar la creació dels primers centres d’atenció, que des de llavors han evolucionat per convertir-se en referents en l’atenció integral de persones amb discapacitat intel·lectual.
La Fundació Ramon Noguera es constitueix com a organització sense ànim de lucre el 15 de desembre de 1995 amb el ferm propòsit de donar continuïtat a la gestió d’aquests centres i serveis d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual a Girona i el Gironès.
Els associats convenen que la nova entitat rebi el nom del fundador d’Àngelus en reconeixement a la tasca que va començar i desenvolupar durant molts anys.
El novembre de 2011, fruit d’una visió estratègica per impulsar les grans àrees de gestió social i laboral, la Fundació Ramon Noguera lidera un projecte de futur per situar l’entitat com a referent en el sector de la discapacitat intel·lectual a Girona.
Així, el gener de 2012 es constitueix el Grup Fundació Ramon Noguera amb la creació de dues fundacions escindides: Fundació Montilivi, especialitzada en l’àrea social, i la Fundació Mas Xirgu, especialitzada en l’àrea sòcio-laboral. La Fundació Ramon Noguera continua com a eix central dels serveis per a persones amb discapacitat intel·lectual de l’entitat.
El 24 de novembre de 2016 es va formalitzar la incorporació de la Fundació Onyar La Selva al Grup Fundació Ramon Noguera, efectiva el gener de 2017.
La Fundació Onyar La Selva gestionava programes d’emprenedoria social i itineraris d’inserció social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i, per tant, compartia amb el Grup FRN la missió de treballar per la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.
La seva incorporació al Grup Fundació Ramon Noguera va generar noves oportunitats per a les persones amb discapacitat intel·lectual, ja que els treballadors d’aquesta van passar a tenir accés als recursos socials del Grup FRN. L’1 de gener de 2020, la Fundació Onyar La Selva queda dissolta després d’un període d’integració dels seus serveis a la Fundació Mas Xirgu, que passa a gestionar-los dins el Grup Fundació Ramon Noguera.
La Fundació Ramon Noguera fa 60 anys aquest 2025. I segueix mantenint el ferm compromís per la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual a Girona que va iniciar-se el 1965.
Al llarg dels anys hem fet créixer la nostra xarxa de serveis, que inclou centres de dia, residències, programes d’inserció laboral, atenció a infants i activitats d’oci inclusiu amb l’objectiu de promoure una societat més justa. Ara, seguim desenvolupant projectes de sensibilització i defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual a Girona i el Gironès.
La Fundació continua sent un pilar fonamental a Girona i el Gironès, oferint suport a centenars de famílies i treballant per el benestar de les persones amb discapacitat intel·lectual. La història de la Fundació Ramon Noguera és una història de dedicació, innovació i compromís amb la igualtat d’oportunitats per a tothom.
La nostra trajectòria no s’atura.
Origen del logotip de Grup Fundació Ramon Noguera
El disseny del nostre logotip està inspirat en el dibuix de Leonardo Da Vinci conegut com “L’home de Vitruvi”, datat de l’any 1490 aproximadament.
L’home de Vitruvi representa una figura masculina en dues posicions sobreimpreses de braços i cames, i inscrites en una circumferència i un quadrat. Es tracta d’un estudi de les proporcions del cos humà, realitzat a partir d’uns textos d’arquitectura de Vitruvi, arquitecte de l’Antiga Roma.
Al nostre logotip, es tracen unes línies exactes que simbolitzen l’obertura dels braços i les cames de l’home de Vitruvi, i proporcionen 16 posicions diferents en forma de triangles rectangles. Aquestes dimensions tan exactes ens traslladen a l’excel·lència del cos humà. La circumferència ens permet ser presents al món, essent atravessada per unes línies rectes que pretenen donar una sensació de major dimensió, relacionada amb el valor simbòlic d’oferir i gestionar una bona qualitat de vida.
El logotip ha anat evolucionant amb el temps, però sempre ha mantingut el seu origen. El joc geomètric de Da Vinci i l’escenificació d’uns ideals representen la nostra voluntat i compromís per l’excel·lència i la qualitat de vida de les persones.